Total Body Scan

Risico's en bijwerkingen van een MRI scan

In het algemeen heeft een MRI scan geen bijwerkingen, maar er zijn wel bepaalde risico's voor sommige mensen.


Wanneer niet een MRI scan?

Omdat een MRI scan werkt met een magnetisch veld kan er geen MRI worden gedaan als zich in of op het lichaam kleine metaaldeeltjes bevinden, zoals een metaaldeeltje in het oog; implantaten in de oren en metalen vaatclips in het hoofd. Ook bij geïmplanteerde elektronische apparatuur, zoals een pacemaker of een onderhuids insulinepompje en bij bepaalde hartkleppen is het niet mogelijk een MRI-scan te ondergaan. Andere metalen voorwerpen, zoals een piercing, kunnen gevaarlijk zijn of de apparatuur beschadigen. Orthopedische prothesen, schroeven of platen storen de apparatuur, waardoor de beelden minder duidelijk worden, vooral als deze materialen dichtbij het te onderzoeken lichaamsdeel zitten.

Tegenwoordig wordt steeds vaker materiaal gebruikt dat geen problemen oplevert in de MRI. Indien u vermoedt dat u metaal in uw lichaam heeft, neemt u dan contact op met uw behandelend arts om na te gaan om wat voor soort metaal het gaat en of u er mee in een MRI mag.


Een MRI scan en Claustrofobie

Sommige mensen vinden het minder prettig om in een MRI-scan te liggen. Indien u claustrofobisch bent, is het belangrijk dit bij uw intake aan te geven. Indien u het op prijs stelt, kan een van de begeleiders mee de MRI ruimte in of kunt u zelf iemand meenemen. Tevens is het in sommige klinieken mogelijk een roesje te krijgen tijdens het MRI-onderzoek. Op deze manier heeft u minder tot geen last van uw claustrofobie.


MRI scan tijdens zwangerschap

MRI scans worden bij voorkeur niet gedaan tijdens een zwangerschap.


Contrastmiddel bij MRI onderzoek

Soms is het nodig het contrastmiddel in te spuiten via een bloedvat in de arm, waarmee bepaalde weefsels beter zichtbaar worden. Soms wordt pas tijdens het onderzoek duidelijk dat het nodig is contrastmiddel te gebruiken. Het middel is niet schadelijk, maar kan in sommige gevallen een warm of koud gevoel geven of een aparte smaak in de mond. Het wordt door het lichaam afgebroken en wordt via de urine buiten het lichaam gebracht.