Total Body Scan

Procedure

De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging (Magnetische Resonantie Beeldvorming). Met behulp van een groot en sterk magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt, die een computer verwerkt tot een afbeelding welke op een beeldscherm bekeken kan worden.

Informatiepakket aanvragen

Met MRI techniek kunnen eenvoudig doorsneden van het lichaam, gewrichten of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden. De beelden vormen samen een driedimensionale weergave. Het belangrijkste voordeel van een MRI-scan is dat er geen (schadelijke) röntgenstraling gebruikt wordt.


Voor het onderzoek

Voor het onderzoek kunt u meestal gewoon eten en drinken. Het is verstandig dit voor de zekerheid na te vragen. Omdat een MRI werkt met een magnetisch veld kan er geen onderzoek gedaan worden indien u metaal in uw lichaam heeft. Wanneer het onderzoek in het hoofd- of halsgebied plaatsvindt, is het belangrijk geen make-up en/of haarlak te gebruiken. Hierin kunnen namelijk stoffen verwerkt zijn, die van invloed kunnen zijn op het magneetveld. U kunt een warme pyjama of joggingpak meenemen (zonder metalen onderdelen) om te voorkomen dat u het voor of tijdens het onderzoek koud krijgt. In de meeste klinieken is het mogelijk een deken over te krijgen of een badjas aan te trekken.


Tijdens het onderzoek

Het onderzoek duurt 15-45 minuten, afhankelijk van het type onderzoek. U ligt gedurende het onderzoek op uw rug op een beweegbare tafel. Deze tafel schuift in de MRI-tunnel, welke aan beide kanten open is. Tijdens het onderzoek is het belangrijk zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Het enige dat u van het onderzoek merkt, is een luid getik op het moment dat de opnamen worden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat u hiervan geen hinder ondervindt, krijgt u een koptelefoon op en kunt u naar muziek luisteren. Tijdens het onderzoek kijkt een laborant mee en houdt contact via een intercom. Als er iets is, kan men de laborant ook waarschuwen door op een knopje te drukken.


Na het onderzoek

Na afloop ondervindt u geen hinder van het onderzoek. Ook kunt u na het onderzoek weer gewoon eten en drinken, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Indien er een contrastmiddel is ingespoten, wordt geadviseerd na het onderzoek een paar glazen water extra te drinken. Meer over nazorg


De uitslag

Omdat een MRI-onderzoek enkele honderden beelden oplevert, worden die eerst door de radiologen beoordeeld. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal kort na het onderzoek van een radioloog te horen.