Rugpijn

Rugpijn komt met name in de onderrug veel voor. We noemen dit ook wel spit. Sommige mensen hebben het maar een enkele keer, bij anderen komt het regelmatig terug. Lage rugpijn zit onder in de rug tussen de onderste ribben en het stuitje.

Klachten bij rugpijn

Mensen met rugpijn (spit) willen de rug zo min mogelijk bewegen. Sommigen kunnen de rug zelfs helemaal niet bewegen. De pijn kan dof of hevig zijn, maar bij het bukken, opstaan of omdraaien kan de pijn ondraaglijk pijnscheuten veroorzaken. Het tillen van zware voorwerpen kan ook plotselinge pijn veroorzaken. We noemen dat ook wel ‘het in je rug schieten’.
In veel gevallen ontstaat deze pijn door overbelasting van de rug. Ook langdurig inspannen van de rug zorgt voor overbelasting van de rugspieren. Daarnaast kunnen een slechte zithouding, stress, veel autorijden, overgewicht en ouderdom oorzaken zijn van rugklachten. Pijn in de onderrug is vervelend en kan heel hevig zijn, maar heeft meestal geen ernstige oorzaak.

Gerelateerde MRI scans

Een mri scan van uw rug geeft inzicht in de oorzaak van uw rugklachten. Tevens kan er inzicht verkregen worden of uw lage onderrugklachten voortkomen uit bijvoorbeeld een scheve wervel,
slijtage of een rughernia.