Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf van de wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit nekwervels, borstwervels, lendenwervels en het heiligbeen. Tussen twee wervels ligt een tussenwervelschijf. Deze schijven zijn bedoeld om de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom te vergroten.

Ontstaan van een hernia

Een hernia ontstaat meestal laag in de rug, bij de drie onderste lendenwervels. Door slijtage gaat de tussenwervelschijf uitpuilen waardoor zenuwen bekneld kunnen raken. Een veel voorkomende klacht bij een lage hernia is daarom ook pijn in het been.
Als gevolg van een beknelde zenuw kunnen er verlammingsverschijnselen van een of meer spieren ontstaan. Een andere klacht kan het optreden van een 'doof' gevoel van de huid in datzelfde gebied zijn. Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Met rust en fysiotherapie kunnen hernia's vanzelf weer overgaan.

Gerelateerde MRI scans

Een mri scan van uw rug geeft inzicht in de oorzaak van uw rugklachten. Tevens kan er inzicht verkregen worden of uw lage onderrugklachten voortkomen uit bijvoorbeeld een scheve wervel,
slijtage of een rughernia.