Nekhernia

Hernia betekent letterlijk breuk of uitpuiling. Bij een cervicale hernia is er sprake van een uitpuilende tussenwervelschijf tussen twee nekwervels. Een nekhernia kan gepaard gaan met klachten zoals: hoofdpijn, pijn in het nek-, en schoudergebied en pijn die uitstraalt naar de arm. De huid van de arm kan prikkelend of juist doof aanvoelen en soms is er sprake van krachtverlies in de arm of hand.

Klachten en verschijnselen van een nekhernia

Een nekhernia geeft niet altijd klachten. Er zijn mensen die helemaal niet merken dat ze een nekhernia hebben. In sommige gevallen kan een nekhernia uitvalverschijnselen veroorzaken zoals verlamming van bepaalde spieren. In die situatie moet er direct medische hulp ingeschakeld worden.
Door slijtage van de tussenwervelschijven, als gevolg van het ouder worden, kunnen de tussenwervelschijven veranderen en gaan uitpuilen. Maar ook door overbelasting kunnen de schijven beschadigd raken waardoor er uitpuilingen ontstaan.
Een nekhernia wordt meestal vastgesteld met behulp van een MRI-scan. Met dit beeldvormend onderzoek is de ernst te bepalen en kunnen eventuele beknelde zenuwen zichtbaar worden.

Gerelateerde MRI scan

Met een MRI-scan van uw nek kunt u helderheid krijgen over bepaalde klachten zoals een zere nek (pijn in de nek en hals) en nek- en schouderklachten.